jueves, 30 de septiembre de 2010

4.612.500, MAXIM ATUR

Ahir a TV3 van tornar a emetre un reportatge molt interessant de Sense Ficció. Pel que he pogut comprovar encara no el tenen penjat a TVE a la carta. Estem a l'aguait perquè crec que ens afecta de molt a prop com a formadors i futurs formadors.

Us deixo aquest link de la noticia i també uns la còpia per si algú no pot entrar.


18/09/2010 - Dijous, 22.25, a TV3

"Sense ficció" presenta "4.612.500, màxim atur"

"Sense ficció" presenta un documental d'Andrea Ferrando i Arnau Monràs, produït per Televisió de Catalunya en col·laboració amb Media 3.14, que, de la mà d'experts, intenta trobar solucions al problema de l'atur a Catalunya i Espanya.

L'atur, a "Sense ficció"
"Sense ficció" presenta "4.612.500, màxim atur"
"Sense Ficció", la franja que TV3 dedica al documental, presenta "4.612.500, màxim atur" i és que 4.612.500 és la xifra de persones aturades registrades a Espanya a l'abril del 2010. Segons l'última enquesta de població activa, l'índex d'atur de l'estat espanyol és del 20%, que és el doble de la mitjana europea. A Catalunya se situa al 18%, amb una tendència molt similar a la de la resta de l'Estat. "Sense ficció" presenta un treball que intenta destapar algunes incògnites al voltant del problema de l'atur. La realitat és que, des dels anys setanta fins ara, en cada crisi que hi ha hagut, l'atur a l'estat espanyol ha arribat a xifres semblants, sempre al voltant del doble que als països del seu entorn, és a dir, a les més altes de l'OCDE.

"4.612.500, màxim atur" analitza els motius d'aquests resultats a Catalunya i a Espanya de la mà d'experts en economia i dret laboral. Els orígens històrics, el model productiu, els tipus de contractes, les polítiques actives d'ocupació, els subsidis d'atur, la negociació col·lectiva o el sistema educatiu: tots aquests aspectes són analitzats a base d'entrevistes en profunditat a acadèmics i professionals lligats a l'àmbit laboral.

En el marc d'una nova reforma laboral, els acadèmics s'han organitzat per aportar solucions. Per una banda, hi ha economistes que centren el debat en el mercat de treball. Creuen imprescindible eliminar l'actual model de contractes temporals i indefinits. I per l'atra, hi ha economistes que creuen que els canvis en la legislació del mercat laboral ha d'anar darrere d'altres canvis més generals. A través de les entrevistes, es pot veure que algunes postures estan molt enfrontades, però, més enllà de les tendències ideològiques, tots estan d'acord que calen canvis profunds que afecten des del sistema educatiu fins al model productiu del país.

El discurs dels entrevistats compta amb el suport de dades i gràfics per fer-lo més didàctic. També s'hi inclouen imatges i converses de persones al Servei Català d'Ocupació i a diversos centres de formació i de treball. D'aquesta manera, es permet posar cara i ulls al conflicte, tot i que el documental no deixa mai de banda el to analític.

Fitxa tècnica

Realització: Andrea Ferrando
Guió: Arnau Monràs
Producció: Andrea Ulied i Marc Vargas
So directe: Francesc Canals i David Mata
Imatge i muntatge: Francesc Peris

Una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Media 3.14

1 comentario:

  1. Ok, Mizaru, em sembla un article molt important per els nous formadors, estarem a la "aguait", Kikazaru, com sempre estas a l'ultima e Iwazaru crec que es cuestio de que totes les forces d'aquest pais es posin a treballar i es deixin de barallar-se con a nens al pati de l'escola.

    ResponderEliminar